In de media

AD Den Haag: Haagse vocht- en schimmelaanpak uniek

Vocht en schimmel in je huis. Veel Hagenaars hebben er last van. Soms leidend tot ernstige gezondheidsproblemen. Onacceptabel. Daarom hebben we een onafhankelijke vocht- en schimmelexpert, zodat we altijd tot een aanpak kunnen komen. Martijn sprak over de unieke Haagse aanpak met het Algemeen Dagblad:


OmroepWest: honderden extra woningen voor ex-daklozen en mensen uit zorginstellingen

De woningnood is gigantisch. Voor iedereen. Elke dag zitten er bovendien honderden mensen in een zorginstelling, daklozenopvang of asielzoekerscentrum, terwijl ze zelfstandig kunnen wonen. Den Haag heeft daarvoor nu 400 extra woningen gepland. Extra zodat de wachttijd voor regulier woningzoekenden niet verder oploopt. Gespreid en kleinschalig in de stad, zodat de nieuwe bewoners een goede nieuwe start kunnen maken en de wijken waar zij komen dit ook goed kunnen opvangen. Een grote stap om het tekort aan woningen voor deze kwetsbare groepen terug te dringen. Martijn sprak er over met OmroepWest en het Algemeen Dagblad.

https://www.omroepwest.nl/nieuws/4467795/honderden-extra-woningen-voor-statushouders-en-ex-daklozen-in-den-haag

https://www.ad.nl/den-haag/snel-honderden-woningen-voor-daklozen-en-statushouders-en-hier-komen-ze~a94cd858/


Den Haag FM: gesjoemel met oppervlakte woningen

Martijn sprak met Den Haag FM over het gesjoemel met de oppervlakte van woningen. Sommige makelaars marchanderen met de oppervlaktes om een hogere huur te kunnen vragen. Dat kan natuurlijk niet. Martijn spreekt zich erover uit bij Den Haag FM. Hoogtijd voor maatregelen waarmee gemeenten steviger in kunnen grijpen tegen misstanden op de huurmarkt. Lees meer:


Dagblad070: betere ondersteuning bewonersorganisaties

De manier waarop de gemeente de Haagse bewonersorganisaties ondersteunt gaat verbeterd worden. Met het nieuwe beleid komt er meer aandacht voor de organisaties die moeite hebben om bewoners te mobiliseren en komt er budget om de communicatie met de achterban te verbeteren. Ook gaan de nieuwe spelregels beter aansluiten bij de behoeften van de organisaties zelf: afhankelijk van de ambities om de wijk te vertegenwoordigen, of juist bewoners samen te brengen. Martijn sprak erover met Dagblad070:

https://dagblad070.nl/Den%20Haag%20&%20Regio/financiering-voor-bewonersorganisaties-gaat-veranderen

Den Haag Centraal – opinie: Den Haag dreigt stad voor de happy few te worden.

Aan de vooravond van het Woonprotest in Amsterdam schrijft Martijn in Den Haag Centraal over de wooncrisis in Den Haag. Het kabinet heeft geen tijd te verliezen. Huurprijzen aan banden in de vrije sector, investeren in wijken die dreigen af te glijden en herwaardering van woningcorporaties, het moeten ingrediƫnten zijn voor nieuw volkshuisvestingsbeleid die nu op tafel moeten. Voor de stad definitief ontoegankelijk wordt voor mensen met een modaal inkomen. De opinie van Martijn, lees je hieronder:


Posthoorn: Actieve bewoners Dreven in zonnetje

Martijn reikte op vrijdag 10 september vijf Zuidwest-spelden uit aan bijzondere bewoners en professionals uit Den Haag Zuidwest. Buurtmoeders Hava en Zeynep, de streetsportcoaches Mounaim en Sylvana en jongerenwerker Achraf kregen een welverdiende onderscheiding voor de grote inzet voor de wijk. Ze krijgen samen jongeren in beweging die tegenslag ervaren, verbinden bewoners aan elkaar en weten een ongekende sfeer te creƫren rond het Pagepark in de Dreven, Zuidwest. De Posthoorn schreef erover:Gebiedsontwikkeling.nu: Hoe de gemeente Den Haag betaalbare woningen realiseert.

Martijn werkt keihard aan de bouw van nieuwe betaalbare woningen. En dat heeft effect. Was in 2019 nog 2 procent van de nieuwe woningen sociaal, in 2021 zal dat dertig procent zijn. Hij sprak erover met Gebiedsontwikkeling.nl. Over hoe we dat voor elkaar hebben gekregen en hoe we deze lijn vasthouden. Want de woningnood is nog lang niet opgelost:

https://www.gebiedsontwikkeling.nu/artikelen/dit-is-hoe-den-haag-steeds-meer-betaalbare-woningen-realiseert/


OmroepWest: verhuispremie om doorstroming uit grote woningen te stimuleren

Deze week maakte Martijn bekend de doorstroompremie te verlengen. De premie maakt het voor mensen gemakkelijker een grote woning te verruilen voor een behapbaarder woning. Als de kinderen het huis uit zijn, als mensen hulpbehoevender worden, kan een kleinere woning heel wenselijk zijn. Ook spelen we zo grotere woningen vrij, waar een grote behoefte aan is. Maar gemakkelijk is het niet altijd: de huur voor een nieuwe woning is vaak hoger en verhuizen is – zeker als je ouder bent en je vertrouwde woonomgeving moet verlaten – niet altijd gemakkelijk. Daarom zet de gemeente Den Haag samen met de woningcorporaties in op verschillende zaken om mensen hierbij te helpen: er is een doorstroommakelaar om de praktische zaken goed te regelen, woningcorporaties geven soms huurkorting voor een kleinere woning en mensen kunnen soms voorrang krijgen voor een nieuwe woning. Martijn sprak er over met OmroepWest:

https://www.omroepwest.nl/nieuws/4440584/haagse-premie-om-van-grote-naar-kleine-woning-te-gaan-blijft-dit-trekt-mensen-over-de-streep


AD: Airbnb waarvoor het bedoeld is, vakantieverhuur maximaal 30 dagen per jaar

In Den Haag wordt Airbnb weer teruggebracht waarvoor het bedoeld is: vakantieverhuur. Als je op vakantie bent, mag je je huis verhuren aan toeristen, maar alleen met een vergunning en door te registreren wie je huis huurt. Zo voorkomen we dat woningen permanent door toeristen worden bewoond en niet meer beschikbaar zijn voor regulier woningzoekenden. Martijn sprak over de nieuwe maatregelen het het Algemeen Dagblad: